Mierové riešenie sa nedá dosiahnuť nečinnosťou.

Bezpečnostná situácia na Ukrajine je pochopiteľne ústrednou témou súčasnosti, keďže napätie v Európe nebolo také silné od konca studenej vojny.

Mrazivý závan návratu studenej vojny, ktorý dnes opäť vanie z Kremľa, nie je nič iné ako test našej jednoty. Kremeľ za posledné roky investoval nemálo proti európskej jednote záplavou dezinformácií a ovplyvňovaním niektorých európskych politikov a teraz si overuje, ako na tom je.Skúša to v situácii, keď po 16 rokoch skončila na čele najsilnejšej európskej krajiny Angela Merkelová, ktorá okrem iného presadila základné body minských dohôd na zastavenie ruskej vojny proti Ukrajine.

Potreba silnejšieho líderstva je dnes umocnená aj vajataním súčasnej nemeckej vlády. O to je teraz väčší priestor pre prezidenta Emmanuela Macrona, ktorý stojí na čele predsedníckej krajiny Rady EÚ. Verím, že túto pozíciu zvládne, ukáže líderstvo a zachová európsku jednotu.
Napätie treba zmierniť

Samozrejmou prioritou je dnes zmierniť napätie pre mierové riešenie situácie. Po ruských demonštráciách sily rozmiestnením vojsk a vojenskými cvičeniami spojenými s nezmyselnými nesplniteľnými požiadavkami ignorujúcimi vôľu občanov suverénnych krajín je najlepšou odpoveďou jednotná pomoc Ukrajine.

Vyjadrenia slovenského predsedu vlády, ministra zahraničia a ministra obrany sú síce nádejné, ale musia nasledovať aj činy, ako to už urobili mnohé európske krajiny.

Pre Slovensko je Ukrajina nielen najväčším susedom, ale aj najväčšou príležitosťou na rozvoj ekonomických a sociálnych vzťahov (a aj rozvoj východného Slovenska).
Ukrajina robí pokroky

Počas pôsobenia v Európskom parlamente som súčasťou delegácií EÚ – Ukrajina a za ten čas sa udiali významné zmeny: Ukrajina sa stala asociovanou krajinou EÚ, dosiahli sme dohodu o liberalizácii vízového režimu aj prehĺbenie zóny voľného obchodu.

Napriek mnohým ťažkostiam robí Ukrajina pokroky na proeurópskej demokratickej ceste, čo osobne považujem za podstatný dôvod nevraživosti Moskvy, ktorá v ukrajinskom pokroku vidí ohrozenie v posilnení demokratického zmýšľania ruského obyvateľstva.
Ako ďalej

Nikto, komu záleží na mieri v Európe, nemôže zostať k dnešnej situácii ľahostajný. Na modlitby za mier na Ukrajine vyzval tento týždeň dokonca aj pápež František.

Európska komisia pripravila núdzovú makrofinančnú pomoc vo výške 1,2 miliardy eur. Európsky parlament vysiela na Ukrajinu delegáciu na podporu zmiernenia napätia ako dôkaz jasnej podpory Ukrajiny.

Zároveň sme zreteľne deklarovali, že v prípade ruskej invázie na Ukrajinu by nasledovali aj ďalšie tvrdé sankcie spojené s ruským odstrihnutím od medzinárodného finančného systému.

Je dôležité, aby popri zodpovednom plnení povinností v najsilnejšej svetovej obrannej aliancii (čo by dnes za to dali Ukrajinci, však?) išla pomoc na Ukrajinu aj zo Slovenska.

Práve takýto krok je dnes potrebný ako dôkaz európskej jednoty voči ľuďom, ktorí ju testujú. Mierové riešenie sa nedá dosiahnuť nečinnosťou.

pozn.: bolo publikované v denníku SME 29.1.2022

ilustračné foto – Reuters