Ivan Štefanec, europoslanec /KDH, EPP/. PHOTO: © European Union 2022 – Source : EP

RTVS podala trestné oznámenie v súvislosti s vyhrážaním sa Marte Jančkárovej, moderátorke Sobotných dialógov. V tejto súvislosti europoslanec a vedúci slovenskej delegácie pri Európskej ľudovej strane Ivan Štefanec (KDH) tvrdo odsúdil akékoľvek vyhrážanie sa novinárskej obci, špeciálne násilím. 

„Sloboda slova je pilierom demokracie. Pripomínam, že aj Jánovi Kuciakovi sa pred tým ako došlo k vražde vyhrážali, no štát to ignoroval a vtedajší vládni politici zľahčovali. Naša spoločnosť si viac nemôže dovoliť spraviť tú istú chybu, a preto musí tvrdo zakročiť nie len kvôli ochrane novinárskej slobody, ale predovšetkým kvôli osobe Marty Jančkárovej. Taktiež odsudzujem konanie strany Smer-SD, ktorá si myslí, že môže meniť dramaturgiu verejnoprávnej inštitúcie podľa svojich predvolebných kampaňových potrieb, navyše, v osobe dezinformátora a šíriteľa ruskej propagandy  Ľuboša Blahu.”

Ivan Štefanec
Majerský vyzýva Fica, aby zastavil útoky na novinárov a vysvetlil víkendové vyjadrenie

Predseda Kresťanskodemokratického hnutia (KDH) Milan Majerský vyzýva šéfa Smeru-SD Roberta Fica, aby zastavil útoky na novinárov a vysvetlil víkendové vyjadrenia. Zdôraznil, že vyhrážať sa akémukoľvek médiu, zvlášť bezprostredne po 5. výročí vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej, je z úst Roberta Fica a strany Smer-SD doslova zahrávanie sa s ohňom. „Toto cynické šponovanie nebezpečne napnutej struny môže mať tragické následky. Ľudia v Smere sú arogantne presvedčení, že vo svojej pomýlenosti môžu naďalej všetko. Nemôžu,“ skonštatoval Majerský.

Roberta Fica žiada, aj v kontexte vraždy novinára, o jasné vysvetlenie, čo znamenajú jeho slová, že šéfovi verejnoprávnej televízie “idú po hlave a krku“. Politici si musia byť podľa neho vedomí, že ich vyjadrenia majú následky a že nesú zodpovednosť za stav spoločnosti. Kresťanskí demokrati odsudzujú ďalšie rozoštvávanie už i tak značne rozdelenej spoločnosti. „Nestavajme viac národ proti sebe, nezmierme sa s naháňaním lacných politických bodov, pri ktorom sa takzvaní lídri neštítia ničoho. Zastavme to, kým je čas,“ prízvukuje Majerský.

KDH podľa jeho slov dlhodobo odmieta politiku, ktorá je za čiarou. Odmieta burcovanie k nenávisti, stupňovanie napätia a vulgarizáciu politiky. „Slovensko viac než kedykoľvek predtým potrebuje návrat k slušnosti, pokoju, odbornosti a konštruktívnemu dialógu. Národ si konečne zaslúži, aby mal pokojnejší a lepší život,“ uzavrel šéf KDH.

RTVS podala trestné oznámenie na neznámeho páchateľa pre vyhrážky moderátorke Marte Jančkárovej. Ako rádiotelevízia informovala v tlačovej správe, po minulotýždňovej relácii Sobotné dialógy, ktorej hostkou bola prezidentka SR Zuzana Čaputová a po Sobotných dialógoch z 25. februára, do ktorých sa dostavil namiesto pozvaného politika Smeru-SD Mariána Kéryho nepozvaný politik Smeru-SD Ľuboš Blaha, čo RTVS odmietla a uplatnila štandardný postup tzv. prázdneho kresla, dostala moderátorka výhražné e-maily a výhražný telefonát. Vo veci vyhrážok, ktoré smerovali voči redaktorke RTVS Marte Jančkárovej, už začala konať Národná kriminálna agentúra (NAKA). Polícia o tom informovala na sociálnej sieti. NAKA začala trestné stíhanie podľa paragrafu Trestného zákona, ktorý hovorí o nebezpečnom vyhrážaní na viacerých osobách. RTVS považuje za neprípustné, aby politické subjekty zneužívali vysielanie na predvolebné marketingové aktivity. „Politické strany nemôžu svojvoľne meniť hostí, ktorých RTVS do relácií pozvala, pretože o zložení hostí rozhodujú v súlade s platnou legislatívou programoví pracovníci RTVS. Právo nájsť náhradného diskutéra za hosťa, ktorý do relácie neprišiel, hoci pozvanie prijal a potvrdil, má RTVS, nie politická strana, ktorú reprezentuje,” dodala RTVS.

(redakcia/SITA).