Europoslanec Ivan Štefanec. PHOTO: © European Union- EP.

Europoslanec a vedúci slovenskej delegácie pri Európskej ľudovej strane Ivan Štefanec (KDH) sa vyjadril k aktuálnym krokom Ruska na Ukrajine:

“Násilná anexia Krymu, ako aj plán podpísania dekrétu o anexii ďalších štyroch okupovaných ukrajinských regiónov zločineckým agresorom z Kremľa nemá v novodobej európskej histórii obdobu. K takýmto bezprecedentným krokom sa od čias Adolfa Hitlera nikto neodvážil. 

Celková plocha, ktorú sa ruský diktátor snaží násilne pripojiť k Rusku predstavuje viac ako 90 tisíc kilometrov štvorcových, čo sa rovná veľkosti Maďarska alebo Portugalska. Ide teda o najväčšiu násilnú anexiu v Európe od konca druhej svetovej vojny. Ak si pozriete fotografie totálne zničených a vysídlených miest a bez účasti medzinárodných pozorovateľov, musí byť každému jasné, že niečo nie je v poriadku.

Dôrazne a jednoznačne odsudzujem politiku Vladimíra Putina, ktorá je v rozpore so všetkými základnými piliermi medzinárodného práva. Je nesmierne dôležité, aby sme na európskej úrovni vytrvali v opatreniach, ktorých úlohou je podporiť ukrajinský ľud v snahe o zachovanie svojich základných práv a slobôd. Násilné a nezákonné akcie do civilizovaného sveta nepatria, preto pevne verím, že naša európska spolupatričnosť, medzinárodné právo, túžba po slobode a demokratické princípy nakoniec vyhrajú boj voči ruskému agresorovi . Najbližšiu príležitosť budeme mať už tento piatok na samite ministrov energetiky. Zároveň verím, že v slede najnovších udalostí začnú aj sympatizanti Ruska konečne vnímať skutočnú tvár Vladimíra Putina, ktorý je na dosiahnutie svojich politických cieľov ochotný obetovať nie len ukrajinských, ale aj svojich vlastných občanov. Ruské zločinecké anexie odkrývajú podstatu režimu agresora.”